Že by nudná historie čaje?

Historie čaje

Čaj je jedním z nejstarších a nejpopulárnějších nápojů na světě. Jeho historie sahá do doby starověkého Číny, kde byl poprvé údajně objeven ve 3. století př. n. l.

Podle čínské legendy byl čaj objeven císařem Šen-Nungem, který vládl v letech 2273 až 2197 př. n. l. Císař  prý odpočíval pod stromem Čajovníku, když mu do hrnku spařené vody spadl list z tohoto stromu. Císař ochutnal nápoj a zjistil, že má lahodnou chuť a povzbuzující účinky na mysl.

Čaj se začal rychle šířit po celé Číně a stal se důležitou součástí čínské kultury, což se dochovalo do současnosti. Byl používán v náboženských rituálech, léčebných účelech a jako společenský nápoj.

V 6. století n. l. byl čaj představen do Japonska buddhistickými mnichy. V Japonsku se čajový obřad stal důležitou součástí kultury a je dodnes praktikován. Japonsko je dodnes známe pro některé vzácné druhy čaje.

Pravděpodobně v 17. století byl čaj přivezen do Evropy holandskými obchodníky. Čaj se stal velmi rychle populární zejména pro své účinky. Například v Anglii jako polední čaj s mlékem a typickým obsahem Bergamotu. Poté se v 18. století stal jedním z nejpopulárnějších nápojů na světě. 

Dnes je čaj pěstován v mnoha zemích po celém světě. Mezi největší producenty čaje patří Čína, Indie a Srí Lanka. Zajímavé je, že čaj je používán i jako obchodní komodita. Prodávají se investiční kousky čajů podobně jako lahve vína, kdy cena může šplhat do několika desítek tisíc korun.

Druhy čaje

Existuje mnoho různých druhů, liší se způsobem zpracování listů čajovníku. Detailněji si každý druh rozebereme někdy v budoucnu. Mezi nejznámější druhy čaje patří:

  • Černý čaj je nejběžnějším typem čaje. Je vyroben z fermentovaných listů čajovníku.
  • Zelený čaj není fermentován. Má svěží a bylinnou chuť.
  • Oolongový čaj je polofermentovaný. Má chuť mezi černým a zeleným čajem.
  • Bylinný čaj je vyroben z bylin, květin nebo ovoce. Není vyroben z listů čajovníku.

Děkujeme jestli jste se dočetli až sem a historie Vás neunudila. Přejeme hezký den.