Jak si vychutnat kvalitní čaj?

Čajový rituál je pro mnohé z nás vítaným zpestřením dne, chvilkou klidu a relaxace. Ať už si ho dopřáváme ráno na probuzení, dopoledne na udržení pracovního tempa, odpoledne na zahřátí nebo večer před spaním, kvalitní čaj nám může přinést mnoho potěšení. Ale jak si ho vychutnat naplno?

1. Vyberte si kvalitní čaj

Základem a dá se říci i nutností je samozřejmě kvalitní čaj. Vybírejte si čaje z renomovaných obchodů, kde se dozvíte o jejich původu a způsobu pěstování. Čím čerstvější čaj, tím lépe. Všímejte si i vzhledu lístků – ty by měly být celistvé a bez vad. Rozhodně zkontrolujte balení, které by mělo být těsně uzavřené a chránit čaj před světlem. Na oblíbené druhy čajů se můžete podívat tady.

2. Použijte správnou vodu

Voda hraje důležitou roli v chuti čaje. Ideální je filtrovaná voda s nízkým obsahem minerálů. Vhodná je i voda kojenecká. Vyhněte se vodě z vodovodu, která může obsahovat chlór a další příchutě, které by mohly chuť čaje negativně ovlivnit. Vodu můžete také nechat pár dní odstát.

3. Zahřejte vodu na správnou teplotu

Každý druh čaje vyžaduje jinou teplotu vody. Obecně platí, že bílé a zelené čaje se zalévají vodou o teplotě 70-80 °C, černé čaje 80-100 °C a ovocné a bylinné čaje 100 °C. Pokud s pitím čaje teprve začínáte doporučujeme vždy dodržovat návod k přípravě uvedený u konkrétního čaje.

4. Správná doba louhování

Doba louhování je další důležitý faktor, který ovlivňuje chuť čaje. Čím déle se čaj louhuje, tím bude silnější a hořčejší. Bílé a zelené čaje louhujte 2-3 minuty, černé čaje 3-5 minuty a ovocné a bylinné čaje 5-10 minut, ale i zde platí zásada číst návod k přípravě pro konkrétní druh.

5. Vhodné náčiní

K pití čaje používejte kvalitní porcelánové nebo skleněné nádobí. Pěkný čajový set může váš čajový rituál ještě více zpříjemnit.

6. Atmosféra

Pro nás jedna z nejdůležitějších částí. Vytvořte si příjemnou atmosféru. Zapalte svíčku, pusťte si relaxační hudbu a užijte si chvilku klidu a pohody.

7. Vnímejte chuť a vůni

Při pití čaje se soustřeďte na jeho chuť a vůni. Vnímejte, jak se chutě v ústech rozvíjejí a jak se mění v průběhu louhování.

8. Experimentujte

Nebojte se experimentovat s různými druhy čajů a s jejich přípravou. Objevujte nové chutě a vůně a najděte si čaje, které vám budou nejvíce chutnat.

Tipy na závěr:

  • Čaj si vychutnávejte bez cukru a mléka, abyste si vychutnali jeho čistou chuť.
  • Pokud chcete čaj osladit, použijte med nebo třtinový cukr. 
  • Do čaje můžete přidat i kousek citronu, zázvoru nebo máty.
  • Čaj si můžete vychutnat i studený, jako ledový čaj.

Užijte si svůj čajový rituál ať už bude jakýkoli. Přejeme dobrou chuť.